Eläinfysioterapiassa on kyse vammojen ja kiputilojen ennaltaehkäisystä sekä leikkausten ja traumojen jälkeisestä kuntoutuksesta. 

Fysioterapiaan voi tulla joko eläinlääkärin lähetteellä tai ilman. Kuntoutusvakuutus edelleyttää yleensä lähetettä.

Ennaltaehkäisevä fysioterapia ja lihashuolto

Ennaltaehkäisevässä fysioterapiassa arvioidaan koiran liikettä, mahdollisia ontumia, rakenteellisia kuormitustekijöitä ja lihaksiston symmetriaa. Terapeuttisilla harjoitteilla pyritään parantamaan koiran lihaskuntoa, liikkuvuutta ja koordinaatiota. Hieronta on hoitomuotona tehokas apu alkuun. Tavoitteena kuitenkin ennaltaehkäisy ja ergonomisempi kehon käyttö jotta lihaskireyksiltä voitaisiin jatkossa välttyä. Urheilukoirat on hyvä käyttää tarkastuksessa aika ajoin sillä useimmiten harrastuslajit kuormittavat koiran elimistöä epätasaisesti. Loukkaantumisriski pienenee kun lajin vaatimat tukiharjoitteet huomioidaan.

Postoperatiivinen kuntoutus

Postoperatiivinen kuntoutus aloitetaan esim. selkäleikkauksissa heti muutama päivä leikkauksen jälkeen, niveloperaatioissa noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Kuntoutusta vaativat myös hitaasti paranevat jännevammat tai murtumien jälkitilat.

Kuntoutus toteutetaan eläinlääkärin ohjeita noudattaen ja vaatii asiakkaalta sitoutumista harjoitteiden tekemiseen.

Alussa harjoitukset painottuvat painonsiirtoihin, liikkuvuuteen ja oikeaoppisiin staattisiin asentoihin. Myöhemmin kestävyyttä, voimaa ja koordinaatiota kehittäviin harjoituksiin. Viimeisessä vaiheessa mietitään koiraurheilun pariin palaamista tai oman elämänsä urheilijoilla; hallittua siirtymistä normaaliin elämään.

Nuoret ja iäkkäät koirat

Pennut käyvät fysioterapeutin tarkistuksessa lähinnä jalkojen virheasentojen tai satunnaisten ontumien vuoksi. Koordinaation kehittymisen herkkyyskausi on noin 7-8kk iässä. Nuoren koiran kanssa on tärkeä kiinnittää huomiota mm. hyvään istuma-asentoon, askellajeihin ja takaosan käyttöön.

Iäkkäämmillä koirilla hoidetaan pääasiassa nivelrikosta aiheutuvaa kipua ja jäykkyyttä. Hieronnalla, venyttelyillä ja mm. arjen liikuntatottumuksia ja tapoja muuttamalla voimme helpottaa vanhuksen oloa. Tämä näkyy usein piristyneenä elämänilona.