Sanonta ”olet mitä syöt” pätee myös koiralla

Niin surullista kuin se onkin niin tuntuu että vähemmistössä on enää koirat jotka voivat syödä mitä vaan. Keskustelupalstat täyttyvät kysymyksillä ravinnosta suolisto- ja iho-oireisille, närästäville ja hiiva- ongelmaisille.

Ongelma on toki periytyvä, mutta osasyynsä lienee myös sillä että lihansyöjästä on tehty sekasyöjä sekä koirien inaktiivisuus. Osa koirista sietää viljoja, osa pitkään kuivamuonaa syöneistä jopa tarvitsee niitä, ruuansulatus ei enää mukaudu tehokkaaseen rasvanpolttoon. Tästä huolimatta koiran suolisto on edelleen lyhyt lihansyöjän suolisto ja hampaat ja leuat karnivorelle tyypilliset. Se että kyläkoirat kelpuuttivat paremman puutteessa tunkiolta kaiken vähänkin syömäkelpoisen, ei tee koirasta sekasyöjää.

Ruoka-aine ”yliherkkyyden” tavallisia oireita ovat korvatulehdukset, vuotavat silmät, likaisen tuntuinen turkki, virtsakiteet, furunkoloosi ja suolisto-ongelmat. Kuinka usein näitä ongelmia purettaessa pohditaan koiran aktiivisuustasoa? Koira on luoto liikkumaan ja suoliston toiminnan tulee vuorotella lihaksiston kanssa, sohvaperunalla näin ei tapahdu.

Ruokintaan liittyviä muita ongelmia ovat mm. liiallinen energiansaanti ja ravinnon koostumus ja laatu. Tämä voi näkyä ulosteiden määrässä tai koostumuksessa ja ilmavaivoina. Ja ei, ilmavaivat eivät ole rotutyypillinen ominaisuus.

Oikeanlaisella ravinnolla koiran turkki kiiltää eikä koirasta jää sormiin likaa silittäessä, korvat pysyvät puhtaina, silmät kirkkaina, anaalit eivät vaivaa ja immunivaste toimii. Koira jaksaa harjoitella ja tapahtuu fyysistä kehitystä. Etenkin ikääntyvien ja pentujen kohdalla on koostumukseltaan oikeanlainen ja hyvänlaatuinen ravinto tärkeää.

Oletko epävarma jostain koirasi ruokintaan liittyvästä, voin auttaa sinua mm.

  • Koiran ruokinnan koostamisessa haluamasi ruokintamallin mukaiseksi
  • Koiran valmennuskauden vaihteluiden huomioimisessa ravinnonsaannissa
  • Koiran nykyisen ravinnon koostumuksen arvioinnissa
  • Kuivamuonan valinnassa
  • Eliminaatiodietin koostamisessa

Ravitsemusalan osaamistani olen kerryttänyt vuosien varrella sieltä sun täältä. Personal Trainer ajoilta tuli suoritettua Ravitsemustieteen Approbatur ja muutenkin luettua ravinnosta oman silloisen harrastuksen puitteissaa. Koiran ravitsemukseen liittyen on tietoa karttunut jokaisen ammatti- ja näyttötutkinnon valmistavissa koulutuksissa ja mm. Riitta Kempen ja Jakke Lehtosen luennoilta tai koulutuksista.

Omat koirani olen syöttänyt lihalla jo 16 vuotta enkä koskaan palaisi takaisin kuivamuonaan. Sattumaa tai ei mutta näihin vuosiin ei mahdu yhden yhtä korva- tai silmätulehdusta, ei virtsakiteitä, ei sisäelinsairauksia tai syöpiä. Vanhuuteen ovat kaikki matkansa päättäneet.

Palvelut

Ota yhteyttä fysioterapianina@gmail.com

Varaudu kirjaamaan ylös koirasi nykyinen ruokinta mahdollisimman tarkkaan ja esim. kuivamuonan merkki mitä käytät.

Arvio myös koirasi kuntotaso, onko paino sopiva vai onko painoa syytä säätää ruokinnalla ylös tai alaspäin nykyisestä.

Ravintoanalyysi ja ruokintasuunnitelma (90,00€)

Ruokintasuunnitelma mahdollisen ongelman korjaamiseksi tai puhtaasti ruokintamallin muutos. Käytännön läheinen makro- ja mikroravintoaineiden saantisuositusten mukainen ruokintasuunnitelma päivä- ja viikkotasolle.

Hinta sisältää seurannan ja mahdolliset muutostarpeet.

Ravintoneuvonta n. 30 min (30,00€)

Apua yksinkertaisempiin asioihin kuten kuivamuonan tai lihalaatujen valintaan tai tarkistuslaskenta nykyisen ruokavalion koostumuksesta.

Hinnat sisältävät alv 24%.