Sanonta ”olet mitä syöt” pätee myös koiralla

Niin surullista kuin se onkin, niin tuntuu että vähemmistössä on enää koirat jotka voivat syödä mitä vain. Keskustelupalstat täyttyvät kysymyksillä ravinnosta suolisto- ja iho-oireisille, närästäville ja hiiva- ongelmaisille.

Ongelma on toki periytyvä, mutta osasyynsä lienee myös sillä että lihansyöjästä on tehty sekasyöjä sekä koirien inaktiivisuus. Osa koirista sietää viljoja, osa pitkään kuivamuonaa syöneistä jopa tarvitsee niitä, ruuansulatus ei enää mukaudu tehokkaaseen rasvanpolttoon. Tästä huolimatta koiran suolisto on edelleen lyhyt lihansyöjän suolisto ja hampaat ja leuat karnivorelle tyypilliset. Se että kyläkoirat kelpuuttivat paremman puutteessa tunkiolta kaiken vähänkin syömäkelpoisen, ei tee mielestäni koirasta sekasyöjää.

Ruoka-aine ”yliherkkyyden” tavallisia oireita ovat korvatulehdukset, vuotavat silmät, likaisen tuntuinen turkki, virtsakiteet, furunkoloosi ja suolisto-ongelmat. Kuinka usein näitä ongelmia purettaessa pohditaan koiran aktiivisuustasoa? Koira on luoto liikkumaan ja suoliston toiminnan tulee vuorotella lihaksiston kanssa, sohvaperunalla näin ei tapahdu.

Ruokintaan liittyviä muita ongelmia ovat mm. liiallinen energiansaanti ja ravinnon koostumus ja laatu. Tämä voi näkyä ulosteiden määrässä ja koostumuksessa sekä ilmavaivoina.

Oikeanlaisella ravinnolla koiran turkki kiiltää eikä koirasta jää sormiin likaa silittäessä. Korvat pysyvät puhtaina eivätkä haise, silmät eivät vuoda, anaalit eivät vaivaa ja immunivaste toimii. Koira jaksaa harjoitella ja tapahtuu fyysistä kehitystä. Etenkin ikääntyvien ja pentujen kohdalla on koostumukseltaan oikeanlainen ja hyvänlaatuinen ravinto tärkeää.

  • Koiran ruokinnan koostamisessa haluamasi ruokintamallin mukaiseksi
  • Koiran valmennuskauden vaihteluiden huomioimisessa ravinnonsaannissa
  • Koiran nykyisen ruokavalion koostumuksen analysoimisessa
  • Kuivamuonan valinnassa
  • Eliminaatiodietin koostamisessa

Ravitsemusalan osaamistani olen kerryttänyt vuosien varrella sieltä sun täältä. Aloitin ihmisistä suorittamalla ravitsemustieteen perusopintojen kanditason opintokokonaisuuden, ja muutenkin tuli perehdyttyä ravitsemukseen laajasti oman silloisen harrastukseni ja ammattini myötä. Koiran ravitsemuksesta on tietoa karttunut jokaisen ammatti- ja näyttötutkinnon valmistavissa koulutuksissa, Helsingin Yliopiston Dogrisk seminaareista ja mm. Riitta Kempen ja Jakke Lehtosen luennoilta tai koulutuksista.

Tällä hetkellä suoritan Koiran ruokinta-asiantuntija opintoja Ylä-Savon ammattiopistossa. Nämä opinnot ovat ainoat opetushallituksen hyväksymät ravinto-opinnot.

Omat koirani olen syöttänyt lihalla jo liki 20 vuotta enkä koskaan palaisi takaisin kuivamuonaan. Liharuokinta vaatii osaamista, tietoa ja hieman enemmän vaivannäköä, vaikeaa se ei ole.

Ruokintasuunnitelma mahdollisen ongelman korjaamiseksi tai puhtaasti ruokintamallin muutos. Käytännön läheinen makro- ja mikroravintoaineiden saantisuositusten mukainen ruokintasuunnitelma päivä- ja viikkotasolle. Hinta sisältää seurannan ja mahdolliset muutostarpeet.

Apua yksinkertaisempiin asioihin kuten kuivamuonan tai lihalaatujen valintaan tai tarkistuslaskenta nykyisen ruokavalion koostumuksesta.

Hinnat sisältävät alv 24%.

Varaudu kirjaamaan ylös koirasi nykyinen ruokinta mahdollisimman tarkkaan ja esim. kuivamuonan merkki mitä käytät. Arvioi myös koirasi kuntotaso, onko paino sopiva vai onko painoa syytä säätää ruokinnalla ylös- tai alaspäin nykyisestä.

Ota yhteyttä fysioterapianina@gmail.com